Szivféreg ellenszere, A szívférgesség kezelése

Szívféreg szűrésről mindenkinek- röviden is, részletesen is
  • Szívférgesség kimutatása, kezelése és megelőzése - 2.
  • Anthelmintikum a teniasis kezelésére

A szív-és bőrférgesség ellen minden 6 hónaposnál idősebb kutyát javasolt szűrni. A szivféreg ellenszere szűrés áll egy Knott tesztből ez a szívféreg-lárvákat és a bőrféreg-lárvákat is kimutatja és egy szerológiai tesztből, mellyel a felnőtt szívférgeket mutatjuk ki.

Szívféreg szűrésről mindenkinek- röviden is, részletesen is

Ha a kutya mindkét tesztje negatív, javasolt elkezdeni a megelőzést, amely egy havonta egyszer beadandó tablettát jelent.

A védekezés márciustól novemberig kell tartson.

szivféreg ellenszere

A kölyök kutyáknál, amint lehetséges 8 szivféreg ellenszere fölöttel kell kezdeni a védekezést, szintén havi egyzser adagolva. A 6 hónap alatti kutyák szintén kaphatnak megelőző gyógyszert, de őket a következő tavasszal felnőtt szívféregre tesztelni kell!

szivféreg ellenszere

A 6 hónap feletti kutyák csak szűrés után ha negatívak, azaz egészségesek kaphatják a tablettát. Szúnyogokat távol tartó szereket spot-on, vagy nyakörv természetesen szűrés nélkül is elkezdhetünk alkalmazni.

A szívférgesség kezelése

Részletesebben: A bőr- és szívférgek hónapos korukban lesznek ivarérettek, tehát ezután kezdenek szaporodni, azaz féreglárvákat ún. Ezután a szivféreg ellenszere pár évig is elélnek a vérben, várva  a szúnyogok csípését.

a máj paraziták eltávolítása

A szúnyogok ezután tovább oltják  a betegséget okozó microfilariákat egy másik kutyába, vagy cicába. Onnan vándorolnak tovább a tüdő ereibe, vagy a szívbe, és a kör megy tovább A szív- és a bőrférgesség kimutatására jelenleg a giardiasis kórokozója vizsgálati módszert szoktak használni.

Szívférgesség megelőzése

Bonyolítja a helyzetet, hogy  a féreglárvákról ránézésre nem lehet megmondani, hogy azok bőrféreg- vagy szívféreglárvák. A felnőtt bőrférgeket pedig csak közvetetten tudjuk vizsgálni ha van lárva, van felnőtt szülő isilletve szivféreg ellenszere során meglepetésszerűen előbukkanhatnak.

kerekférges férgek gyermekeknél tünetek

Vastagcsepp próba. Tárgylemezen megvizsgáljuk, van-e mozgó féreglárva  a kutya vérében. Ha negatív, az nem sok mindent jelent. Egy tíz kilós kutyában van kb.

Embert nem öl a szívféreg

Előnye, hogy olcsó, hátránya hogy csak pozitív esetben fogadható el az eredmény. Knott-teszt: ,5 ml vért használunk, ennek a lecentrifugált, megfestett üledékében vizsgáljuk a lárvák jelenlétét. Itt már sokkal pontosabb eredményt kapunk. Ha pozitív, akkor apró "szőrszálakat" láthatunk a mintában, számukból következtetni lehet a vérben keringő lárvák számára.

Ha sok a lárva, kezelés esetén nagyobb a veszélye a heveny allergiás reakciónak!

Szívférgesség Magyarországon

Ha van már benne bőrféreg, vagy szívféreg, de fiatal példányok, amelyek nem szaporodnak- azokat nem látjuk Szivféreg ellenszere olyan szívférgesség is, a rejtett szívférgesség, ún. Ezért a Knott-teszt nem mutat ki minden fertőzést, más teszteket is kell használni Szerológiai tesztek.

Ezek könnyen használható, szivféreg ellenszere percen belül eredményt adó gyorstesztek.

Orsóféreg, ostorféreg, galandféreg, szívféreg, bőrféreg, tűdőféreg...

Szivféreg ellenszere felnőtt nőstény szívférget mutatják ki, 2 példány fölötti mennyiséget képesek érzékelni. Többféle gyártótól rendelkezünk teszt-kitekkel. A Knott-teszttel együtt használva egész pontos eredményt kapunk.

Tartalomjegyzék

Sajnos néhány féreg keresztreakciót adhat a szerológiai tesztekben a Dirofilariával, és hamis pozitív eredményt kaphatunk- ezért is javasoljuk minden pozitív esetnél a megerősítő PCR vizsgálatot. Értékelése: ha pozitív- akkor sajnos gyanú van a szivféreg ellenszere. Ez esetben célszerű egy további vizsgálatot, a PCR vizsgálatot elvégeztetni, mely pontosítja az eredményt.

szivféreg ellenszere

Ha pozitív a szerológia teszt, szivféreg ellenszere a knott negatív, akkor okkult szívférgesség gyanúja áll fenn azaz valószínűleg van féreg, csak nem szaporodik Ez esetben a PCR vizsgálatnak nincs sok értelmemert az a mikrofiláriák DNS-ét vizsgálja, lásd későbbezért ilyenkor más gyártó teszjével a vizsgálatot megismételjük.

Ha   atovábbi tesztek is pozitívak, akkor sajnos a kerekférgek taxonómiája szívférges Ha a szerológia teszt negatív, de a Knott pozitív, akkor jó eséllyel a kutya bőrférges szívféreg nincs, lárva van, tehát a lárva a  bőrféregből származik. Itt is lehet PCR-rel pontosítani az eredményt.

Ha a szerológia és a Knott is negatív, akkor a szivféreg ellenszere jó eséllyel negatív szív- és bőrféregre, és a védekezés megkezdhető! PCR teszt.

Szívférgesség kimutatása, kezelése és megelőzése - 2. rész

Speciális labort igényel. Pár ml vér szükséges hozzá.

Aktualitások Szivféreg ellenszere Szívférgesség Tudástár Szívférgesség Magyarországon A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg faj okozza. Szúnyogok terjesztik, minden esetben fertőzött szúnyog csípése kell a megbetegedéshez. Amerikában és a Mediterráneumban régóta problémát okoz. Magyarországon ben még csak behurcolt eseteket jelentettek, azonban a globális felmelegedés miatt mára egyre gyakrabban mutatják ki bizonyítottan hazánkban fertőződött kutyákból is.

A vérben található mikrofiláriák DNS-ét különíti el, és vizsgálja dúsítás után. Ha ez a teszt negatív, akkor nem találtak mikrofiláriát, vagy abból származó DNS-t a kutya vérében.

Ha negatív a kutya szűrővizsgálata, mikor érdemes védekezni szívférgesség ellen?

A PCR negatív lesz az okkult szívférgességnél is, amikor nem jut a vérbe féreglárva vagy csak hím szivféreg ellenszere vannak, amelyek szivféreg ellenszere szaporodnak A PCR-tesztnek szivféreg ellenszere van jelentősége, ha a kutya szerológiai és Knott-tesztje pozitív, mert ez a teszt nagyon pontos, és választ ad arra, hogy valóban szívférges, vagy bőrférges-e kedvencünk, esetleg kevert fertőzéssel állunk szemben Amerikai szakirodalmakban ezt a tesztet nem említik, mert ott egyáltalán nincs bőrféreg, tehát ha mikrofilaria van a vérben akkor az náluk a szívféregből származik Meg kell még említeni az "álnegatív"  Knott-tesztet.

Ezért kérdezzük ki a gazdit minden esetben a kutyus által korábban kapott készítményekről részletesen. Remélem, ez a kis összefoglaló hasznos volt, és segít megérteni a gazdiknak, miért is olyan komplex kérdés a szívférgesség vizsgálata. További kérdések esetén szívesen állunk rendelkezésére! Briskiné dr Pálfi Krisztina.

milyen férgek melyik szervekben szalagféreg tó

Lásd még